sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Tort cu frisca si fructe.

Este un tort deosebit si foarte bun , este prin rasturnare, mie mi-a iesit din prima , acum 4 ani cand implinea baiatul meu 18 ani.
Blatul eu il folosesc din comert, gata taiat, dar l-am mai copt si acasa. Deci se face un blat de tort din 10 oua iar dupa racire se taie in trei.



Crema. 2 plicuri de Gelatina -dr.Oetker- se pun la inmuiat in cca 100 ml apa rece (cam de doua degete) intr-un vas ce va fi pus mai apoi pe abur. Intr-o farfurie se bat 3 oua intregi ca pt papara.Se pune vasul cu gelatina inmuiata pe abur amestecand continuu- pana la final- iar cand s-a dizolvat se adauga 200 g zahar tos si cand s-a dizolvat si acesta se adauga ouale batute si se lasa pe abur pana devine ca o smantana mai subtireApoi se lasa  la o parte pana ce devine calduta. Se bate un litru de frisca lichida cu 2 plicuri de intaritor de frisca -dr. Oetker-  si se adauga la compozitia care mai este calduta amestecand usor dar foarte bine cu telul.



Un compot de ananas, vreo 2 portocale sau ce fructe se mai doresc. Se curata fructele si se taie in rondele subtiri(pt ornare, Se ia o oala de 5 litri trebuie sa fie  uscata bine si se incepe asa : se pun in fundul oalei rondele de fructe asezate frumos-avand in vedere ca aceasta va fii fata tortului-, se pune un rand de frisca care sa cuprinda bine fructele din oala, se pune o parte din blat care a fost insiropat cu zeama din compotul de  ananas, peste se pun fructe tocate mai marunt (ananas, banane, portocale},apoi iarasi un strat din compozitia de frisca,blat insiropat, fructe tocate,frisca  si la final ultimul blat. Pe masura ce se avanseaza se pun  rondele de fructe si pe peretii laterali ai oalei - pt ornare.


Cand sunt asezate toate se pune capacul la oala si se pune in frigider pana a doua zi, cand se rastoarna oala pe un platou si se lasa asa pana ce iasa tortul. Cand tortul a cazut din oala pe platou se ridica incet oala si...gata.

 

Cu alte ocazii am facut si cu capsuni, acela arata grozav, si cu kiwi , si alte fructe.



8 comentarii:

Lucia spunea...

Arată bine, în plus cred că este şi gustos şi sănătos!
La Mulţi Ani pentru fiul tău!

Anonim spunea...

Ce pofta mi-ati facut! Mama facea intr-o vreme tort cu frisca si cu capsune, a vazut reteta undeva la tv, si tot experimenta. Abea astept sa ma duc la Satu Mare sa il faca pe asta :D
La multi ani!

Ana-Maria spunea...

Uau...ce apetisant arata...chiar mi s-a facut pofta!:)

Praf de Stele spunea...

Multumesc inca odata tuturor pt urari, Lucia de bun e bun de frumos e frumos dar de sanatos nu prea ca ingrasa. :))
Iulia ,multumesc si succes la examene. :))
Lasa, lasa...Ana-Maria ca si mie imi ploua in gura dupa ce-ti citeam postarile ! :D

ina spunea...

Fain tort ai facut! Sa-ti traiasca baiatul, baietii, si sa-ti aduca numai bucurii!

Elisa spunea...

Praf de Stele(?) La multi ani fiului tau Andrei!La multi ani si bucuria pe care o cauti in toate sa se lase gasita si de tine!
Multumesc ca postezi la mine,te voi trece si eu in blogroll.
Tortul este fain de tot,poate o sa-l comit,haha insa deocamdata mancam fructele in salate,zilnic, caci dulcele din prajituri este neindicat pentru sotul meu,din pacate.
Stii ce faina-i o salata de fructe cu putin coniac stropita?

Praf de Stele spunea...

Elisa, multumesc pt urari, si noi mai facem salata de fructe stropita cu coniac dar destul de rar cam in preajma sarbatorilor de iarna. Sa stii ca e o idee buna si o sa incerc sa fac mai des.

Praf de Stele spunea...

Ina multumesc mult pt urari.