duminică, 19 septembrie 2010

D'ale toamnei

A venit si toamna care te farmeca cu mirosul ei de struguri copti  si cu frunzele ruginii. chiar daca e soare mai putin si  nori care te fac sa simti ca ai cateva oase in care s-a instalat reumatismul... totusi e un anotimp care imi place.
Si cum toata lumea face provizii de iarna de o saptamana aud numai cum ca fiecare a facut zacusca. Asa ca ieri fiind libera am facut si eu zacusca, ca prinde tare bine mai ales ca peste o saptamana incep iarasi cursurile! Pentru o portie de zacusca eu folosesc 1 litru de ulei, cam 5 kg de vinete, 3 kg de gogosari sau ardei kapia, 1 kg de ceapa,1 litru suc de rosii. De data asta am facut cam o portie si jumatate, la mine functioneaza si portia "dupa ochi"
Deci curat ceapa, o dau prin masina de tocat -anul asta am folosit minitocatorul electric deci am scapat usor,gogosari am pus si cruzi tocati dar am pus si cam 2 kg de ardei hapia pe care i-am copt mai intai apoi i-am tocat iar vinetele le-am copt , le-am lasat sa se scurga apoi le-am batut bie cu tocatorul.
Deci am pus uleiul in oala mare, l-am lasat sa se incinga apoi a, pus ceapa amestecand continuu apoi gogosarii iar la urma vinetele. Si pt ca anul asta rosiile sunt foarte scumpe 5-6 lei !kg si nu am facut bulion acasa , am folosit suc de rosii Fruttia care este foarte bun. Deci am mai adaugat 1litru de suc de rosii, 2 foi de dafin , boabe de piper si sare dupa gust
Dar pt ca oala de 8litri a devenit neincapatoare a trebuit sa mut zacusca intr-o cratita mai mare ca sa pot mesteca continu.
Se fierbe pana ce iasa uleiul la suprafata. Apoi se pune fierbinte in borcane. Eu presar desupra fiecarui borcan putina aspirina netamponata ( si la compoturi tot asa si nu am avut nici un fel de probleme cu ele ) apoi le pun capacul


Eu mai fierb borcanele cu zacusca si la dunst cam 20 de minute iar apoi le pun in paturi pana a doua zi cand se racesc si le mut in camara.  si pt ca nu am avut destule borcane de 400 a trebuit sa pun si in borcane de 800 de grame.
De obicei mai pun in congelator gogosari tocati si vinete mai multe si iarna prin decembrie mai fac o portie ca pana atunci asta e gata,

2 comentarii:

Anonim spunea...

Zefi , dintre mancarurile mele preferate , zacusca este aceea pentru care as face orice sa o am pe masa...Urasc sa o prepar eu si o prefer facuta de altii....mi se pare o munca tare laborioasa...Am facut si eu , intr-o perioada , insa acum o iau de-a gata...hehehehhe... :)))
Bunicu' de la Medias stie asta si ori de cate ori ajung la Medias , stiu sigur ca ma asteapta un borcan doua....de unde face rost , el stie....:)))) Asa ca iti doresc sa le mananci sanatoasa , ca pe mine una m-ai omorat de pofta! :))

Praf de Stele spunea...

Vai ce norocoasa esti ! Mi-ar placea sa primesc si eu ...si sa scap de facut, doar ca nu tine, nu prea am de unde... :))Mai ales ca nu e nici prea ieftina... Dar fac in fiecare an , pt ca asa trebuie si le place la toti si in timp am invatat sa nu ma gandesc la timpul muncit si sa-l ignor.