duminică, 29 aprilie 2012

Despre prima inmatriculare...


Scriu aceasta postare pentru ca am considerat ca e bine sa impartasesc si altora din cunostintele pe care le-am dobandit "in domeniu". In principiu multi tineri nu isi iau in seama parintii cand incearca sa le dea un sfat iar oamenii invata in general dupa ce dau cu capu'  !
La tv s-a vorbit mult ca s-a modiificat legea cu prima inmatriculare a unei masini , in tara : chipurile ca a scazut taxa de mediu dar e ...sare-n ochi ! Sa NU te trezesti ca dai pe masina 800 de euro si pe taxa de mediu 1100 euro !
Daca vrei sa iei o masina de second neinscrisa la noi fii bun - pt binele tau - nu sarii repede cu banii . In primul rand ia-ti un prieten sau un coleg care se pricepe  si care se uita pe dedesubt si la motor si iti va spune daca isi merita masina banii Apoi noteaza datele masinii , de la proprietar , indiferent ce spune acesta  ( anul fabricatiei , Euro X, cai putere, benzina sau motorina, nr de km de pe bord ) si du-te la Finante si roaga functionarul sa-ti calculeze taxa de mediu.-sigur te ajuta ! Sa stii ca DEPRECIERI NU  se fac la masini mai vechi de 14 ani, deci nu le plati la RAR   ca dai 300 lei aiurea !
La RAR  , daca nu ai nr de omologare european ( nu se prea stie ce e asta , dar masinile fabricate inainte de anul 2000 nu il au ) vei plati cam 900 lei, daca il ai cam 500 lei.
Iti mai trebuie traduceri de la contract ( si\sau brief). asigurare, impozit si multe alte chestii marunte , dar care se aduna a dracu' de mult !
Dupa ce ai calculat aceste taxe poti sa te intorci si sa negociezi cu proprietarul , in cunostinta de cauza si in favoarea ta!
Bine de stiut ca si dupa legea noua se da in judecata  Administratia Financiara si iti recuperezi banii - fiind o lege abuziva , Si sa stii ca si avocati gasesti multi , unii cu taxa minima urmand sa-si recupereze restul de bani la sfarsitul procesului . Sa nu ai trecut de trei ani de cand ai platit taxa ! Din pacate , traind in Romania, procesul dureaza cam un an si se ajunge si la Curtea de Apel, dar se castiga !
Asa ca daca vrei sa nu te doara capul , ai grija ce cumperi !

Niciun comentariu: