duminică, 6 iunie 2010

Tirg la ...Deva

Pentru ca ieri am stat toata ziua acasa si o parte din zi si azi, ma simteam nu stiu cum si plictisita si parca nici digestia nu era prea buna , ceea ce mi se intampla de obicei din lipsa de miscare. Si pe la ora 16 m-am hatarat sa ies putin intr-o vizita apoi am hotarat sa iesim cu niste prieteni pe centru . Total cred ca ma facut vreo 6 km pe jos , deci am facut si miscare . Am ramas uimita sa vad ca azi la Deva ,in fata Casei de Cultura se tinea Targul Mestesugarilor unde spre deosebire de alti ani ,azi au fost mai multi mestesugari decat bisnitari cu maruntisuri si chiar ai avut ce admira...

Si a fost si vestitul kurtoskalacs
Si un stand care mi-a adus aminte de gusturile copilariei, cand venea miercurea mama de la piata si imi aducea margele din turta dulce insirate pe o ata... si credeti-ma nu i-am putut rezista...Si l-am mai rugat pe nenea sa ma lase sa le fac o poza..
 A fost foarte frumos iar acum spre seara era lume multa si muzica populara, deci chiar m-am simtit foarte bine si am avut si companie frumoasa. Si ia priviti cu ce am ajuns acasa.
Ca de vreo doi ani  imi tot zic ca o sa-mi cumpar o oala din lut pt sarmale , chiar daca o s-o folosesc de vreo cinci ori pe an  Iar acum fug la culcare ca maine ma trezesc la ora 4,45 ca incepe o noua saptamana de munca, Va doresc tuturor o saptamana reusita.

06 iunie 2010

6 comentarii:

Unknown spunea...

SUPER!!!!!
DIn asta fac si eu in toamna la mine in oras. Vrei sa-ti spun ceva? Mi-am recunoscut mesterii care vin si la mine.
In a treia poza este Florin Cramariuc de la Suceava, iar in a V este sotia lui Mariana Mihalachi de la Neamt.
Mi-au facut o mare bucurie pe ziua de azi. Multumesc tare mult draga mea.
Te pup. Saptamana minunata sa ai.

Anonim spunea...

Mie imi place maxim sa merg la astfel de targuri....si mi-as lua din fiecare cate ceva...ca nu ma tin buzunarele e altceva... :D
Sa folosesti sanatoasa produsele si poate faci postare mai ampla despre cum trebuie folosita oala de lut , ma intereseaza direct , ca ma bate gandul de foarte multa vreme sa imi cumpar una , dar imi e teama ca o voi sparge din nestiinta folosirii ei...
O saptamana buna sa ai , Zefi!

Praf de Stele spunea...

Veronica , ma bucur ca ai vazut mesteri cunoscuti pe blog. Adevarul e ca si eu am stat vreo doua ore de m-am invartit printre ei pt ca aveau lucruri tare frumoase.
Ana Maria si eu as vrea sa cumpar o gramada de lucruri din targuri dar din pacate nu se poate. Ieri mai aveam ultimii 50 de lei ai mei dupa chestia cu zugravitul si m-am tot invartit de vreo trei ori pana sa cumpar oala. Iar restul au fost o turta duce si un kurtos pe care -normal :D - le-am mancat aseara ca nu le-am rezistat.

Anonim spunea...

Totusi nu scri cum se foloseste oala de lut?

Praf de Stele spunea...

Ana Maria stai putin. Acolo era scris ca atunci cand o folosesti pt prima data inainte se unge bine cu untura apoi se lasa sa stea cu apa calduta in ea , plina. Dar ca sa fiu sigura ma voi duce in piata ca acolo e un mester care vinde tot timpul asa ceva si iti spun sigur dupa aia. Da' stai sa ajung si eu prin piata! :D

Unknown spunea...

Ok vad ca e discutie de oale aici. sa ma introduc ca poate va dumuresc nitel :)))))
asa cum am zis eu am contact cu mesterii olari foarte des si i-am intrebat despre secrete functionarii bune a oalelor. si mi s-a spus asa: ce se ezista in comert sub denumirea de "vas roman" e o kitshaiala curata si sunt niste oale de cam proasta calitate. lutul nu e tocmai rosu, i se pune si putin colorant sa-i dea culoarea aia. si pt ca exista o adevarata industrie, se fabrica pe banda rulanda, iar procesul de ardere nu e tocmai complet de cele mai multe ori. Daca oala nu e arsa cum trebuie si cat timp trebuie, atunci nu e tocmnai trainica. oalele nesmaltuite, adica alea mate, se recomanda sa le tineti o seara cu apa. iar la alea smaltuite sa le ungeti cu grasime si sa puneti apa, tot de seara pana a doua zi. acum sa va zic un secret: daca oala e arsa bine, nu ii mai trebuie apa. eu am facut sarmale in oala fara sa o mai tin cu apa sau sa o ung cu grasime.
am de ambele feluri oale, dar un gust aparte au bucatele gatite in cea nesmaltuita pe care v-o recomand cu mare caldura.
spor la bucatarit dragele mele