sâmbătă, 12 iunie 2010

Oala de lut


Asa cum am promis revin acum sa reiau povestea oalei de lut, cam tarziu dar doar azi am ajuns sa merg in piata.  M-am bucurat mult sa vad ca Veronica mi-a lasat comentariu si eu azi am aflat exact ceea ce a scris ea. Adica oala trebuie tinuta o noapte cu apa rece. Si nu se pune niciodata direct pe flacara daca vrei sa o folosesti pe aragaz A mea nu e smaltuita si ma bucur ca am cumparat-o direct de la olar care a si lovit-o cu ceva ca sa vad cum suna si nu e defecta.
Inaugurarea o voi face pe duminica viitoare cu sarmale si prajiturele , cand daca da Dumnezeu se reuneste toata familia ! :D  Abia astept.


12 iunie 2010

5 comentarii:

C.T spunea...

Sa va iasa sarmalele gustoase , e bine ca ne intoarcem la oala bunicii , curata sanatate.
PAce si lumina.

Anonim spunea...

Ahaaaaa , deci o noapte in apa rece , cu tot cu capac si pe urma? O lasi la uscat si o folosesti in cuptor? Sau pe aragaz?

Praf de Stele spunea...

CT , multumesc si sa stii ca abia astept sa vad cum iasa...
Ana Maria :))
O lasi sau nu o lasi la uscat tot se uda ca vine pusa apa in ea Se poate folosi si in cuptor si pe aragaz , dar daca o pui pe aragaz tre sa pui o tabla din aia rotunda din comert ca sa nu stea oala direct pe flacara. Eu am sa fac sarmalele in cuptor ca iasa mai bune , am facut asa si in vas de yena. Sper sa nu-mi plesneasca ! :)) Intreaba-ma dupa...

Anonim spunea...

Buna ziua,
Mi-am cumparat si eu o oala de lut nezmaltuita, sau vas roman, cum i se mai zice.
Am pus-o la inmuiat in apa rece, dupa care sotia a vrut sa faca o friptura, insa dupa cca.1 ora scotea un miros greu si fum.Am scos friptura din vas si am pregatit-o in alt vas.Am crezut ca nu stim noi sa o folosim si am pus-o deoparte.
Astazi am vrut sa o testez din nou, dar fara a prepara ceva, asa ca am pus-o din nou la inmuiat cca. 45 min. dupa care am introdus-o in cuptor fara nimic in ea, cu capacul pus.Am facut asta in speranta ca daca o incalzesc mai mult poate dispare mirosul.Toate bune, dar cand s-a incalzit suficient a scos un fum inecacios si urat mirositor(scuza-ma, ca de hoit)de a trebuit sa tin geamul deschis toata ziua.
Nu stiu de ce produce mereu acel fum si miros urat, mentionez ca am pastrat-o in conditii foarte bune, fara mucegai, pete de mancare sau ceva suspect.
Banuiesc ori ca vasul nu a fost suficient copt in cuptor atunci cand a fost produs, ori olarul(am luat-o de pe piata de la niste olari din Covasna, cu carticica de retete, ambalata exact cum am vazut pe net) a folosit un lut amestecat cu vreo substanta.
Sugestii va rog, daca se poate!

Praf de Stele spunea...

Nu stiu care poate sa fie problema , Sincer si eu cred ca nu a fost fabricata corect. A mea nu a fost ambalata si nici carte n-a avut Am cumparat-o de la un nenea, simplu olar. Dar la mine pana in prezent nu au fost nici un fel de probleme.